גוף נפש
ומשמעות
המדריך המעשי של הדאואיסט
אסף וייס

תנועה ותודעה

פילוסופיית החיים הסינית
כל תופעה והחיים בפרט אפשריים מכיוון שהתנאים בטבע פועלים על פי סדר קבוע במשך מספיק זמן בכדי שהם יווצרו. החיים הם מצב קיומי עדין במיוחד ועצם המשכיותם מרגע היווצרות צורת החיים הראשונה בטבע לפני למעלה ממיליארד שנה, הוא סימן לתנאים יציבים שהתפתחו בקביעות במקום מושבנו.
האופן שבו מצליח כדור הארץ להגן על עצמו בסביבה עוינת כמו החלל החיצון הוא תוצאה של גורמים רבים שסיכוי היווצרותם במקום אחד שואף לאפס, ...ובכל זאת התנאים הללו קיימים ומאפשרים לחיים להתפתח, להשתכלל ולהיות תבוניים. התנועה המעגלית דואגת למחזוריות - יום ולילה, עונות השנה, מחזור הירח, מוות ולידה מחדש..

כאשר אנו שומעים שיר חדש שוב ושוב אנו לומדים לזהות אותו ובהתאם לפתח רושם כלפיו, לפעמים אנו אוהבים את מה שאנו חווים ולפעמים פחות - בהתאם לכך לומדים רצונותינו וצרכינו.
המחזוריות הקבועה של הטבע מאפשרת לאדם למידה מתמדת שבסיסה חזרתיות. כאשר תופעה כמו חורף חוזרת שוב ושוב לומד האדם להתכונן אליה - באמצעות פעולות מתאימות שינקוט בעתיד, יוכל להעביר חורף קשה במינימום מאמץ ומקסימום תועלת.
כאשר האדם לומד ומיישם תבונתו מתפתחת וסיכויי הישרדותו עולים. האפשרות ללמוד ולהתפתח היא אינסופית ונושאת גמול רב..
האדם כמו כל יצור חי שואף להמצא במצב של מינימום השקעת אנרגיה אך העליות והירידות על קו החיים משבשות את רצונו ומאלצות אותו להשקיע מאמץ מקדים על מנת להשביע את רצונו בעתיד. האדם לומד מניסיון והמחזוריות דואגת להמשיך ללמדו שאין חדש תחת השמש…

מסלול החיים
כל לידה חדשה מתחילה בנשימה ראשונה מחוץ לרחם. הנשימה מפיחה בוולד רושם ראשוני לגבי סביבתו החדשה, ריאותיו מתמלאות באוויר והלחץ בבית החזה גדל
מכיוון שקו החיים מושפע מכוחות סביבתיים שמפעילים עליו מתח קבוע, הוא מקבל אופי של גל ובהתאם מושפעים החיים מתנועה על מסלול מפותל, כל התפתחות היא גם דעיכה וכל שפל הוא התחלה של שיא חדש ובמהלך חייו האדם יחווה שלל מצבים בכפוף לצווי הטבע המחזוריים. לאו צה אמר שכל מסע מתחיל בצעד אחד וכאשר יוצאים למסע מתגלים מראות חדשים, התבוננות כנה במראות מספרת את סיפור הדרך.
הדרך על פי המסורת הסינית היא מסע שמחולק ל- 2 שלבים - מסע הלוך ומסע חזור (בהתאם לחוק היין והיאנג). לכל חלק במסע יש יעד, כאשר מגיעים ליעד יוצאים שוב למסע חדש. מסע זה הוא מאפיין יסודי של התנועה המחזורית שמכתיבה לטבע דפוסי התנהגות קבועים ובראשם התפתחות ודעיכה. כשם שהשמש זורחת ושוב שוקעת וכשם שעונות השנה באות וחולפות, כך כל מסע שמסתיים הוא התחלה של מסע חדש - מסע החיים!
מטרת העל של החיים מתקיימת מעצם שימורם והמשכיותם, בכדי לפעול למען הגשמתם נדרש האדם לפעול במסגרת מערכת חוקים מתאימה.
על פי ממצאי חוקרי הטבע הקדומים - הטבע מספק לאדם את כל החומר הנדרש בכדי לפעול לקיים את צו החיים וההמשכיות - לשם כך עליו להתבונן בו וללמוד את חוקי הטבע והאדם.
על האדם מוטלת משימה לא פשוטה ובמשך חייו הקצרים עליו לדאוג לקיים את מטרת העל, במידה שלא יעשה כך ירגיש חסר תכלית.
חוקי הטבע היסודיים - האדם מול הטבע

קו ישר
גל
החיים הם רצף ארועים שניתן למתוח אותם על פני קו ישר, אולם נוכחות תמידית של מתח שוברת את הקו ודואגת שהקו הישר היחידי שיוכל להתקיים הוא קו ישר דמיוני. היכולת של התבונה האנושית לדמיין קו ישר למרות שיתכנותו המעשית אינה עומדת בקנה אחד עם חוקי הטבע יוצרת בלב האדם רצונות שווא ואכזבות. כולם רוצים חיים ארוכים ומלאי משמעות אך המתח הסביבתי הקבוע מכתיב חוקיות. את החוקיות הזאת למדו חכמי סין הקדומים מהטבע ודאגו להשאיר לנו את מסקנותיהם!
חוק קיום מתח.
מסגרת הטבע נתונה תחת השפעה קבועה של מתח ומכך שכל תנועה אפשרית במסגרת המתח הקבוע בהכרח מושפעת ממנו
חוק התנועה הגלית:
כל תנועה באשר היא מתבטאת במסגרת חוק המתח כגל ומכך שאין תנועה טבעית שאינה גל.

חוק התנועה המעגלית.
הטבע מושפע מכוחות שמכתיבים לו תנועה מעגלית, המעגליות הזאת משפיעה על כיוון תנועת הגל ומכך המעגל הוא קו טבעי סגור.ולעולם אינו מעגל מושלם

כל תנועה במסגרת המעגל מתבטאת כגל. מוח האדם, לעומת זאת, מתרגם את המידע התנועתי הגלי כמעגל מושלם כשם שהוא מתרגם קו טבעי לקו ישר. תרגום זה, כאמור, הוא דימוי של המציאות הטבעית ואינו משקף את התנהגות הטבע. על מנת לחזור לדרך הטבע על האדם ללמוד מחוקי הטבע היסודיים ולציית להם.
חוקי הטבע הם נצחיים אך ההבנה האנושית מתקשה לזהותם ולאמצם מכיוון שהם נתונים לשינויים תמידיים.
האדם אוהב שגרה ואוהב סדר ואילו המתח התמידי מפריע לרצונו של האדם להתממש. ציות לחוקי הטבע משמעותו לדאוג שהמתח הקבוע הפועל על קו החיים ומכתיב לו צורה גלית מעגלית לא יצור תנודות קיצוניות מדי ויגרום לקיצור החיים
הטאו
בטבע ישנה חוקיות וספר הטאו הוא ספר מופת שמספר על חוקיות זו
"טאו אשר תוכל להגדירו אינו טאו נצחי. שם אשר תוכל לכנותו אינו שם נצחי".
פסקה זו שבה מתחיל ספר הטאו רומזת שישנם דברים שלא ניתן להגדירם במפורש ושאחד מהם הוא הטאו. מושג הטאו שייך לעולם נטול שם.
בפרק 21 מתואר הטאו..."לא מושג, מעורפל, אך בקרבו הדמות. לא מושג, מעורפל, אך בקרבו הישות". לטאו אין נראות מכיוון שהוא מעורפל ולכן לא ניתן לתפסו בחושים הרגילים ולתת לו שם מפורש. פרק 21 ממשיך "עמום ואפל, אך בקרבו המהות"... ורומז לקורא על קיומה של מהות שמקורה נסתר!

המהות שמקורה נסתר מיוחסת על פי הדרך הדאואיסטית גם כמקור היין והיאנג שהם 2 הכלים הטהורים הקשורים להתפתחות כל התופעות. יין ויאנג הם כמו שליחים של הטאו ובאמצעותם הוא יכול להגיע לכל מקום. אפשר לתאר את יין ויאנג ואת הטאו באמצעות מודל האטום – הגרעין והאלקטרון הם יין ויאנג ואילו החלל שבינהם הוא הטאו. הטאו כולל בתוכו את יין ויאנג ואלה דואגים לחרושת התנועה הסביבתית. יין ויאנג יוצרים בינהם מתח ללא הרף והטאו לנצח מתקיים בסביבתם – לא ניתן להגדירו במפורש אלא כריק כמו שכותב לאו צה בפרק בפרק ד' "טאו ריק הוא ובשימושו לא יתמלא לעולם, כה עמוק עד שנראה כמקור כל התופעות... נדמה כקודם לכל".
תנועת האלקטרון
הטאו אינו מפורש אלא נרמז בלבד ורק כך אפשר להתייחס אליו, אחד הרמזים נמצא ביין וביאנג ואילו רמז נוסף נמצא לפי פרק ה' בחלל שבין שמים וארץ. החלל הזה פותח רקמה ובה מצוי עולם התופעות הגלויות. החלל הזה על פי לאו צה "ריק ובלתי מתמצה, ככל שינוע יוציא יותר". בפרקים הבאים יספר לאו צה על הדרך שבה הטאו מגיע לכל מקום במינימום מאמץ, התנועה שנושאת את הטאו בין שמים וארץ נעשית באמצעות הרוח והמים שעל פי המסורת משוייכות ל- 2 מהתופעות היסודיות שנוצרו מהמפגשים הראשונים של יין ויאנג. הטאו קיים ומופץ לכל עבר וכל שנותר הוא להתבונן בסביבה וללמוד מהרמזים שהיא מספקת לנו דרך תנועת עונות השנה והשינויים הסביבתיים ובכך לאפשר לטאו הנצחי להיות חלק בלתי נפרד מהחיים. החיבור הזה לנצחי עומד בראש תכונות הרצון ופועל למממש את עצמו כתכתיב קבוע שניתן לאדם מראשית הדורות.
יין ויאנג
בטרם היה מתח היה טאו, מרגע הופעת המתח התערפל הטאו והתפוגג - מאז הוא נותר בזיכרון הקדום כמקור לתופעת המתח. מאז התפוגגותו הותיר המקור למקום מאפיינים טהורים של מתח.

המתח קבוע ומתבטא כ-2 כוחות יסוד טהורים - יין ויאנג. כוחות היסוד פועלים בהתאם לחוקי התנועה במסגרת המתח המקומי. מכיוון שתנועת הטבע (המקום) גלית ומעגלית, היין והיאנג כפופים להם. כאשר כוחות היסוד פוגשים אלה באלה מכורח התנועה המעגלית של הטבע, הם אחראיים להתפתחות תופעות ייחודיות במקום.
התהליך הוא כזה: כאשר יין טהור פוגש יאנג טהור התוצאה תהיה מתח חדש. המתח החדש מסומן באמצעות מבנה שקרוי טריגרמה (הבנויה מ- 3 קווים אופקיים הממוקמים זה מעל זה - כל קו מייצג יין או יאנג). 2 הקווים התחתונים של כל טריגרמה מייצגים מפגש ראשוני של יין ויאנג (בתרשים למטה) והקו העליון מייצג את התולדה החדשה שאף היא יכולה להיות יין או יאנג - בסה"כ ישנן 8 טריגרמות שיכולות להתקבל ממפגשי היין ויאנג הטהורים.
8 התופעות שנוצרו ממפגש כוחות היסוד משמשות אבות בניין להמשך ההתפתחויות המקומיות.
חוקיות היין והיאנג
כל תופעה מקומית שנוצרה מחוקיות היין והיאנג מסומלת באמצעות טריגרמה המספרת על אופן היווצרותה. הולדת הטריגרמות כתוצר ראשוני של יין ויאנג שם אותם בבסיס חוקי הטבע המקומיים . הטריגרמות התפתחו ממפגש ראשוני של יין ויאנג ומייצגות את הדור ראשון שהתפתח מתוך המסגרת המקומית ומכך ש - 8 הטריגרמות אחראיות לכל התפתחות אפשרית במסגרת המתח של כדור הארץ ולכן הן קובעות כיצד נראה המקום. כשם שהחיים האורגנים נושאים קוד DNA משותף, כך הטריגרמות הן הקוד המשותף לכל התפתחות עתידית אפשרית.
המים למשל, שהם אחת מתופעות היסוד בסביבה הם מרכיב הכרחי לחיים. אם נפרק את המים למרכיביהם היסודיים נקבל חמצן ומימן נפרדים, מה שיגרום להם לאבד את תכונותיהם החיוניות לחיים (יחזרו למקורם היין והיאנג). התנאים בכדור הארץ מאפשרים לחמצן ולמימן להשתלב ולהפוך לחומר אחר, מתקדם יותר, מפותח יותר, יציב יותר. המים על פי החשיבה הסינית מחזיקים את קוד החיים ומשמרים את פוטנציאל ההתפתחות. חוקיות היין והיאנג מתבטאת דרך הטריגרמות ומאפשרת לאדם סדר מקומי בתוך המתח הקבוע הפועל עליו ללא הרף

טאו
הטריגרמות

8 הטריגרמות
כאמור הטריגרמות התפתחו ממפגש ראשוני של יין ויאנג ומייצגות את הדור ראשון שהתפתח מתוך המסגרת המקומית.
הטריגרמות הן שמות של חוקי טבע הכתובים בפירוט ומזוקקים אל תוך צורה ממשית שניתן לצייר, לראות ולתת לה שם. הצורה בנויה מ - 3 קווים כאשר כל קו הוא יין או יאנג ושמותיהן: רוח, מים, הר, אדמה, רעם, אש, אגם ושמים.
הטריגרמות הן מבנים יציבים שמותאמים להמשכיות בתנאי הטבע. יין יאנג והטריגרמות מזכירות את יחידות המבנה הבסיסיות ביותר של עולם החומר - פרוטונים וניוטרונים (הקרויים גם באריונים והם חלק מקבוצת האדרונים) המורכבים מ- 3 קווארקים, משך חייהם הוא אינסופי…
חבר אחר בקבוצת האדרונים קרוי מזון, הוא בנוי מ - 2 קווארקים בלבד ומשך חייו המקסימלי הוא 51 ננו שניות. המזונים הלא יציבים שקולים במקרה שלנו למפגש אקראי בין 2 כוחות היסוד (יין ויאנג) ואילו הבאריונים (פרוטונים וניטרונים) מבטאים את הטריגרמות שהתפתחו באותו שדה פעולה לכדי חומר שניתן "לבנות עליו". כל המסה הנראית ביקום מורכבת מבאריונים, נוכחות מסה ביקום מכתיבה חוקי תנועה שבסיסם במפגשי יין יאנג. הטריגרמות נוצרו ממפגש מכונן של יין יאנג אשר יצר תופעה חדשה שעומדת בפני עצמה ביחס למקום ולזמן בדומה לפרוטונים וניוטרונים שבונים את עולם החומר. לפעמים נראה כי הרצון הטהור של יין ויאנג הוא להתפתח ולהתפתח...

בריון ומזון
הטריגרמות הן ביטוי לחוקי המקום.
תמרור עצור המעורר את הנהג ביראת כבוד לתשומת לב למתרחש לפניו ואילו הטריגרמות נועדו לעורר את תבונת האדם לגבי המשך דרכו בין שמים וארץ. כאשר הרוח פוגשת בהר, ההר מכתיב לה אילוץ תנועתי וכאשר המים פוגשים באגם, נעתרים המים לאגם על פי חוק טבע ומתנקזים אליהם. הטריגרמות הן הכוחות הנעים והתשתית התנועתית גם יחד ובאים לידי ביטוי בהתאם לחוק התנועה המחזורית המאפיינת אף היא את הטבע.

האדם שואף לחיים ארוכים ומאושרים אך המתח הרב בו הוא שרוי ומחשבותיו הרבות המושפעות מדפוסים קודמים חושפים אותו לתנועה האקראית של יין ויאנג ומפריעים לו בהגשמת רצונו. הטריגרמות מייצגות את הסלעים שאפשר להישען עליהם במקום שבו התנועה האקראית אינה מניחה לרגע.
התבונה הסינית מכוונת אותנו להתבונן בטריגרמות וללמוד כיצד להתפתח במסגרת המתח הקבוע.
החיים מכתיבים אתגרים ומטרת הטריגרמות לעשות סדר במקום שבו התנועה המשתנה מסחררת את יין ויאנג ומערפלת את הטאו.

הטריגרמות הן צורות ממשיות, החומר היוצר, באמצעותן ניתן לגלות את משמעותה של כל תופעה במסגרת חוקי המקום. ההתייחסות אליהן במסורת הסינית היא רחבה, קשורה לתחומי חיים רבים ובאה לידי ביטוי באומנויות הריפוי.
הטריגרמות הן בסיס להקסגרמות - 64 התולדות האפשריות המבטאות את המשך התפתחות הטבע.
תנועת החיים היא גל - פעם אנו למעלה ופעם למטה, פילוסופיית החיים הסינית פועלת בכדי לצמצם את המתח הפנימי שנובע מהתנועה הבלתי פוסקת של יין ויאנג, מאפשרת להבין את מקור התנועה ולטפל בה ביעילות דרך טכניקות שהתפתחו על בסיס הטריגרמות וההקסגרמות
"מי שהרבה להתרוקן ישמור היטב על שלוותו. כל התופעות הקיימות נולדות, מתפתחות ושבות אל השורש. השיבה את השורש קרויה שלווה". לאו צה, מתוך הדאו דה צ'ינג, פרק 16
כותב המאמר - אסף וייס, מטפל שיאצו בכיר
מקורות:
דאו דה צ'ינג - לאו צה
i ching - the book of chenges - hua-ching ni
ויקיפדיה